Gå til innhold
Musikk i eldreomsorg

Musikk i eldreomsorg

Kristi Stedje, forsker ved Norges musikkhøyskole og musikkterapeut, var gjesteforeleser i faget Musikk og helse ved Ansgar høyskole. Hun underviste om musikkens rolle i eldrehelse, med særlig fokus på demens. 

"I dag snakker jeg mye om demens fordi jeg mener det er en viktig del av musikk og helse-studiet. Musikk brukes som helsefremmende tiltak, og demensomsorg er et område som har fått mye oppmerksomhet, blant annet gjennom serien Demenskoret på NRK. Serien viser musikkens potensiale til å øke livskvaliteten og fremme sosialt samvær," forklarer Kristi. 

skjermbilde-2025-04-14-kl.-11.31.48


Hun understreker at musikkterapi er en viktig del av musikk og helse-faget, spesielt innen demensomsorg. Demenskoret har for mange blitt en øyeåpner for hvordan musikk kan forbedre livskvaliteten for personer med demens. Kristi tok for seg omsorg, kommunikasjon og hvordan musikk kan være en ressurs i arbeidet med demens. Hun ga også studentene en bedre forståelse av demens, og hvordan sykdommen arter seg. 

En bro mellom teori og praksis 

Hvordan syns dere undervisningen var?  
"Det var kult! Vi fikk en veldig allsidig tilnærming. Kristi har erfaring, så her fikk vi et kræsjkurs både i det teoretiske og det praktiske på en gang," svarer Cristopher Penzo, som var en av studentene som fulgte undervisningen.  

skjermbilde-2025-04-14-kl.-11.19.20

Cristoper Penzo, Alexander Bakke Bergh, gjesteforeleser Kristi Stedje og Lars Wetterhus Sylte. Forskningsleder og lærer på musikk og helse, Marie Skånland i gul genser.

Alexander Bakke Bergh syns også det var spennende. "Det er gøy at vi får mer input som bygger på det vi kan fra før, og utvikler det videre, samtidig som vi lærer nye ting. Det er nyttig å lære om hvordan teori og praksis henger sammen," sier han. «Jeg syns Kristi sin undervisning fungerer som en bro mellom det praktiske og det teoretiske. Vi får mye teori servert, men vet ikke alltid hvordan vi skal bruke det praktisk. Her lærer vi å mikse det sammen, så vi både ser og virkelig forstår det vi holder på med," utdyper Alexander. 

Gøy å være med på utviklingen av et nytt fagfelt 

Lars Wetterhus Sylte er også andreårsstudent på musikk og helse og trives godt med det. "Dette er et nytt felt i yrkeslivet, så det er veldig gøy å være med på utviklingen av dette fagfeltet!" sier han. Lars ser frem til å ta med seg kunnskapen inn i videre jobb. "Det jeg kanskje har hatt mest lyst til i det siste, er enten å drive med låtskriving med folk som har ekstra behov, eller å jobbe med eldre og demens," sier Lars.  
"Gode nyheter til deg, Lars!» skyter Kristi inn.  «Du kan kombinere låtskrivingen og personer med demens, det skal jeg snakke om nå."  

En helhetlig tilnærming 

Ønsket for musikk og helse-studiet er å gi studentene en helhetlig tilnærming til musikkterapi, der teori og praksis går hånd i hånd. På den måten kan de få en verdifull innsikt og erfaring, som de kan ta med seg videre ut i arbeidslivet.